Vederea delfinilor

Vederea delfinului uman

Cristian Hagi Comentarii Marea majoritate a vederea delfinilor mamiferelor peste milioane de ani s-au desfășurat ca viață nocturnă datorită faptului că planeta, mai caldă în aceea perioadă, a favorizat poikilotermele.

vederea delfinilor

Cu 66 milioane de ani în urmă odată cu răcirea bruscă a planetei, mamiferele au trecut la viața diurnă cunoscând adaptări interesante ale irisului și retinei — pentru a prelua mai multă imagine, culoare și lumină.

Carnivorele de ambuscadă au dezvoltat posibilitatea adaptării la lumina cu o fanta verticala a irisului felinele.

vederea delfinilor

Altele cu un mușchi circular canide, hominide. Erbivorele au suferit o adaptare interesanta, viata diurnă dar și necesitatea viziune astigmatică a avea un câmp vizual cât mai larg, au făcut ca fanta iriană să evolueze orizontal.

vederea delfinilor

Cetaceele și sirenienii — care au evoluat din erbivore — au moștenit tiparul analizorul vizual asupra căruia au reușit sa imprime modificări interesante. La cetacee un limb al irisului a coborât vederea delfinilor două fante laterale, una rostrala — adaptată pentru vederea acvatică și una temporală — adaptata pentru vederea aeriană.

În acest fel, aceste animale se comporta ca și cum ar avea 4 ochi, mai mult, prin imaginile preluate în timp real de biosonarul acustic — imagini vederea delfinilor reflectate — practic au 6 ochi.

vederea delfinilor

La sirenieni evoluția analizorului vizual nu a suferit atât de multe modificări. La pinipede, evoluția dintr-un carnivor de tipul vidrei, vederea delfinilor dus la alte soluții adaptative pornite de la fenotipul de la care s-a plecat.

Top 50 curiozitati despre DELFINI

Irisul circular s-a menținut dar aici modificări retiniene merită a fi studiate. Numai aici puteți admira singurii delfini din România. Dacă vreți să fiți la curent cu știrile din județul Constanța, ne puteți urmări și pe Facebook:.

vederea delfinilor

Asevedeași